CESTA ZA UMĚNÍM 8.5. – František Skála

Jedeme za uměním!!!!! HLASTE SE NA EMAIL ŠKOLY DO PONDĚLÍ 8. 5. zus.rev@seznam.cz!!!!!!

KVĚTEN / ÚTERÝ / 9. 5. 2017

CESTA ZA UMĚNÍM.  / Jedeme na výstavu do Prahy /

František Skála  / Valdštejnská jízdárna

KDY: 9. 5. 2017

Skupina z Řevnic odjezd vlakem v 8.45h, sraz na nádraží Řevnice 8.35h

Skupina z Mníšku pod Brdy odjezd autobusem 100317 v  8.40h, sraz 8.30h na autobusové zastávce Náměstí B

S sebou zpáteční jízdenku na vlak/autobus, dvě jízdenky za 12,- Kč (v případě, že máte průkazku), jinak za 23,- Kč, nebo průkazku, velkou svačinu, pití, 30,- Kč na vstup.

Návrat:

Skupina z Řevnic návrat vlakem na nádraží Řevnice ve 12.49h

Skupina z Mníšku pod Brdy na autobusovou zastávku Náměstí A ve 13.03h

František Skála

Dílo Františka Skály (*1956) respektují historici umění, jež jej vnímají jako jednu z klíčových postav českého umění posledního půlstoletí. František Skála působí v řadě uměleckých disciplín. Vytváří sochy, asambláže, malby, pohyblivé objekty, světelné instalace, zbraně a kytary, kresby, grafiky, koláže, fotografie a série aranžovaných snímků, realizuje interiéry či celé architektonické projekty. Jeho práce mají blízko k nezatížené obrazotvornosti tvůrců lidového umění nebo art brut, klíčová je pro něj inspirace materiálem.

V jeho dílech lze nalézt odkazy na staré kultury, prehistorické artefakty a umění přírodních národů, v jeho ateliéru vznikají bůžkové, šamanské propriety, postapokalyptické nástroje. Objevují se ale i motivy technologie, různých přístrojů, součástek, moderních syntetických materiálů, spotřebičů a zářičů. Část Skálovy práce lze vnímat jako reakci na nadbytečné produkování věcí a zážitků konzumní společností. Proti zkracujícímu se času, po který si věci v moderní společnosti udrží svou hodnotu, staví Skála jiný rytmus, který zahrnuje i čas opotřebení a stárnutí.