Po roce hudební setkání nad kávou, tentokrát v duchu avantgardy

Ve dnech 20. a 21. června proběhlo po roce opět v Městském kulturním středisku v Lipkách po dva večery hudebně-taneční vystoupení žáků místní pobočky Základní umělecké školy Řevnice. Tentokrát s motivem skladeb z období 1. poloviny 20. století – avantgardy, doby, kdy turbulentní a dramatický vývoj společnosti plný přelomových událostí, byl doprovázen hledáním nových forem a uměleckých obrazů. Generace skladatelů inspirovaných jazzovými harmoniemi, jmenovitě v českém prostředí kupř. Jaroslav Ježek nebo Bohuslav Martinů, položili základy české avantgardní scény, která nalezla ohlas i v zahraničí a potvrdila kvality české hudby.

Na programu diváci z řad rodičů či zájemců o nevšední umělecký zážitek nalezli kromě skladeb předních avantgardních skladatelů, také skladby typu ragtime nebo boogie woogie, které se žáky připravili pedagogové ZUŠ. Při tanečním vystoupení žáků paní učitelky Jarmily Matouškové poznali jistě známý charleston či swing. Velký úspěch jako každý rok sklidila i za stylové kostýmy. Příjemnou intimní atmosféru dokreslila výzdoba z produkce výtvarného oddělení této umělecké školy. Tu dále podtrhlo i jevištní osvětlení, které bylo zajištěno díky podpoře města Mníšek pod Brdy.

Po vystoupení se tak děti i rodiče dělili nejen o dojmy z vystoupení, ale z některých debat bylo zřejmé, že i o nově nabyté znalosti z oblasti hudebních dějin. Potěšilo nás, byli již zvědaví, nad jakým tématem se setkáme příští rok. Je to pro nás velká motivace.

DSCF5146