Konceptfilm

 Kino Řevnice / instalace v prostoru kino baru / výstava potrvá od 16. 4. – 30. 4. 2016

Co je to film? Film je série obrazů (frejmů), skládaných za sebe do sekvencí a dějů, jenž vytváří uměle vytvořený příběh (mimo dokumentů), který má za pomoci stavby úkol v divákovi vyvolat emoce. Řídí se přísnou architekturou a je budován týmem cvičených profesionálů ve snaze docílit, co nejlepšího výsledku, daném scénáři, dramaturgií, lokacemi, hereckým obsazením a další spoustou nuancí a aspektů. Za tím, co divák vnímá jako příběh je přesně kalkulovaný záměr.  Hodnocen je diváckou sledovaností měřenou píplmetry, tím pádem komerčním úspěchem vyčísleným v penězích. Na to následuje jasný fídbek a buď se točí dvojka, nebo ne.

Nás, členy elitního výtvarného ateliéru ZUŠ Řevnice, zajímala právě tato skrytá hodnota kinematografie, v dnešní době dohnaná k formální dokonalosti stejně jako i jiná odvětví lidské činnosti. Zajímala nás právě ta studená stránka tvorby tak dokonalého produktu, jako je komerční film. Oprostili jsme se od něčeho tak nedůležitého, malicherného, marketingově neuchopitelného a pro film nepodstatného jako je umění. Ironie.

Film je fenomén a Řevnické kino jakbysmet a tak jsme spojili síly do výstavy o filmu pracovně nazvanou „KONCEPTFILM“. Chtěli jsme si udělat vlastní názor. Jsme výtvarníci a tak jsme zvolili technologii, pomocí které jsme jednoduchými geometrickými obrazci skládali imaginární příběh do kompozice platné pro jakýkoli současný snímek.  Strukturovali jsme.  Eliminovali a minimalizovali. Dizajnovali.

Pokud máte chuť se někdy podívat na svůj oblíbený kousek jinak než na story o Lojzovi, jak potkal Zbyňka a spolu někam šli a tam něco dělali, celé to blikalo a bylo to barevné, zkuste nahlédnout víc pod pokličku, analyticky či synteticky. Máte spoustu možností, například graf s liniemi sinusoid a jiných barevných křivek, nebo matematická rovnice na celou tabuli v aule matfyzu UK, nebo třeba souhrnný 500 stránkový elaborát diplomanta FAMU, nebo víkendovou přílohu v časopise  The Economist. My jsme výtvarníci a tak jsme zvolili cestu nám vlastní… ano jsme nároční diváci.  A vy?

A propos, víte, co se stane s fyzickým filmem po jeho digitální remasterizaci do jedniček a nul? Je s něho třeba krém na boty, říkala Třeštíková, a jeho vrstva je dle gradace děje použita jako patina na náš KONCEPTFILM.

Za ZUŠ Řevnice Jan Slovenčík

 Kino Řevnice / instalace v prostoru kino baru / výstava potrvá od 16. 4. – 30. 4. 2016

Eliška Tumová, Mikoláš Sodomka, Anna Dvořáková, Kryštof Jukl

Metoděj Hovorka, Karolína Martínková, Nina Klempererová

Fotoalbum:

https://www.zonerama.com/zusrevseznamcz/Album/1432738?secret=615jiEticwMU1sBpCdKR0k32Y