Pestrobarevný svět v Mníšku aneb Barevná kavárna ZUŠ

V pondělí 20. a v úterý 21. dubna 2015 uspořádala pobočka ze základní umělecké školy Řevnice v Mníšku pod Brdy druhý ročník koncertu Kavárna, letos s podtitulem „Barevná kavárna“.                   Návštěvníci, kteří vstoupili do sálu Kulturního střediska  se ocitli v nenapodobitelné atmosféře kavárenského prostředí. Pedagogové základní umělecké školy vše podtrhli díky zastřenému světlu s lampičkami a příjemnou hudbou.  Do sálu navezl i malé kavárenské stolky, vyzdobené barevnými svícny. Na koncertě se podílely i děti z výtvarného oddělení, které pro tuto příležitost vyrobily pestré obrázky, keramické misky a hrnky na kávu.

Na začátku programu zazněla skladba Cheesecake, při které velmi originálním způsobem přinesly posluchačům malé hostesky moučník v zajímavé choreografii Jarmily Matouškové.   Na tyto dva večery upekla moučník pro ZUŠ paní Jana Kudová, které tímto patří velké poděkování.  Poté si každý posluchač objednal kávu a pak už si jen každý vychutnával krásný uvolněný program koncertu.

Všichni účinkující svým barevným oblečením a doplňky vyzdvihli název skladby, kterou interpretovali. V pondělí zazněly například jazzové skladby z pera Jiřího Suchého a Jiřího Šlitra, jako například píseň Žlutý tulipán v podání zpěvačky Zuzany Valešové a známá skladba Zčervená, kterou zazpívala Klára Matoušková. Paní učitelka Iva Ferová doprovodila na housle své žačky Veroniku Matějkovou a Annu Břicháčkovou ve skladbě Princezna Růženka. Velký úspěch také sklidil Kytarový orchestr pod vedením pana učitele Miroslava Fiedlera se skladbami Abide with Blue a Tmavomodrý svět autorů Jaroslava Ježka, Jiřího Voskovce a Jana Wericha.

Úterní program byl také barevně pestrý, i když nástrojové obsazení bylo podstatně jiné. Známou píseň Blueberry hill představilo klarinetové duo Tomáše Hanžla a Jakuba Potměšila, který zahrál také úvodní melodii z filmu Růžový panter. Flétnista Antonín Hrazdira s klavíristkou Evelínou Fialovou spolu interpretovali skladbu britské skladatelky Pam Wedgwood skladbu Red hot chilli. Hudební část zakončil školní pěvecký sbor Třepeto pod vedením paní učitelky Terezy Sedláčkové a přislíbil posluchačům dvě písně i v pestrobarevné choreografii.

Ačkoliv se choreografie objevovala i v hudebních číslech, taneční oddělení, vedené Jarmilou Matouškovou, představilo po oba dny vrcholná čísla. Skladba C´est la vie, která se skládala z chlapecké a dívčí části a představovala cestování a objevování světa ve všech jeho barvách, sklidila standing ovation. Byla to úžasná podívaná, při které nám žáci dokázali, že už tančí skoro jako profesionální skupina.

Nebyl to obyčejný večer zušky, kde za sebou jdou jednotlivá hudební čísla. Ale tím, že se spojila všechna oddělení školy se společným tématem, byl program velmi bohatý a každý posluchač si v něm našel to své.  Na celém koncertu se podíleli: Magdalena Stodůlková – obor klavír, Adéla Turek – obor zobcová flétna, Jarmila Matoušková – tanec, Tereza Sedláčková – zpěv, Kateřina Pecová – výtvarné oddělení, Ivana Ferová – obor housle, MgA Jan Pařík, Ph.D.  – zobcová flétna a klarinet,  Miroslav Fiedler – obor kytara.

Těšíme se na Vás zase za rok!

Vaše ZUŠka, Mgdalena Stodůlková, MgA  Jan Pařík, Ph.D., Ivana Ferová  – pedagogové ZUŠ

Fotoalbum zde.